Unik vattenrenare levererad för kärnkraftsindustrin

Publicerad 29/4, 2014

Nyligen levererades ett helt nytt koncept av vattenrenare till forskningen inom kärnkraftsindustrin från Sandviksföretaget SPUAB, Sandvikens projektutveckling.

 

Spuab har tagit fram ett unikt koncept för alla typer av vattenrening med en egen metodik som baseras på mångårig erfarenhet från ett flertal typer av vattenreningsprocesser i olika delar av världen. Det är ett modulsystem som kan anpassas till olika typer av kunder och förhållanden med högt ställda krav.

– Med det här systemet kan vi garantera absolut rent vatten, berättar Torsten Bauer, energiexpert och teknikutvecklare hos Spuab som i många år arbetat som konsult åt teknik- och industriföretag i ett flertal länder. Systemet genererar ett super-rent vatten och i det här fallet levererar vi även en kompletterande utrustning som eliminerar radioaktiviteten.

 

Systemet och metodiken fungerar lika bra när det gäller att rensa smutsvatten inom industrin eller göra vatten drickbart i u-länder. Beroende på miljö och förutsättningar kan anläggningens storlek anpassas samt drivas av solenergi, vindkraft, el eller vattenkraft så möjligheterna är i det närmaste obegränsade.

 

– Vi kan även göra havsvatten drickbart med den här vattenrenaren berättar Sten-Åke "Stenna" Holmström, en av delägarna på Spuab som med sitt företag Sitab tillverkar komponenter till de unika vattenrenarna. Enda problemet är att vattnet blir så rent så att man är tvungen att tillsätta ett par ämnen för att det skall fungera som dricksvatten. Det tar ju även bort mikroorganismer och bakterier, inte bara ämnen och salter.

Se fler nyheter här »